Sitter och provkör Aftonbladets taggläsare på köksbordet bland kycklingspillror och utdrälld bulgur. Det finns nog lämpligare sätt att ladda upp inför arbetsveckan.  

 

Med ett insticksprogram inladdat i mobiltelefonen ska Aftonbladets läsare fota av kodbilder i tidningen och på så vis få tillgång till extramaterial i mobiltelefon. Kollade just ett reportage från bilmässan i Paris. Tekniken fungerar utmärkt. Det visas faktiskt nya bilmodeller i mobilen, medan jag skriver detta. För en stund tänker jag bort ljudet av frasande bulgur för biljournalisten Robert Collins röst, ja det är nog första gången jag hör den.

 

Extramaterialet laddas ner till mobiler via internet där Aftonbladet har en åtskilligt större räckvidd än för pappersutgåvan. Papperstidningens uppgift blir här i stort sett att bära koderna som behövs för att läsarna ska komma åt materialet. Innehållet hade effektivare kunnat visas ut direkt via internet utan taggarna. Metoden är irrationellt och dagens krävande och bortskämda mediekonsumenter väljer bort material som kräver onödiga mellanled.

 

Så vad vill Aftonbladet med taggarna?

 

Taggarna är förstås ett sätt att sexa upp papperstidningen och bygga på bilden av Aftonbladet som först ut med ny teknik (fast det var Dagens Industri och inte Aftonbladet som var först ut på Internet). Tidningsköparna får också ett viss mervärde och får säkert en dos av nyhetens behag som varar för några dagar.   

 

Aftonbladet kan knappast räkna med att öka upplagan med hjälp av taggläsarna.

Däremot kan taggläsarna hjälpa till att bygga upp den underutvecklade kategorin kvällspresskonsumenter som läser via mobilen.   I så fall kan det vara smart tänkt av Aftonbladet.

 

Snart ska även Aftonbladets annonser kunna förses med koder. Det innebär att läsarna kan komma i kontakt dirket med annonsörerna om olika erbjudanden via mobiltelefon. Stort i Japan, kanske, men återigen, varför krångla med papper när hela internet snart finns i de flestas mobiltelefoner? 

 

Jag roar mig en stund med ett framtida scenario där pappersutgåvan av Aftonbladet har slutat bära ut journalistiskt material och dvd-filmer utan enbart består av koder som leder till rörligt material.

 


Kommentarer

3 svar till ”Söndag med Aftontaggaren”

 1. Profilbild för Mai Tai
  Mai Tai

  Aftonbladet utvecklade först av alla digital hantering av bilder och körde det för fullt vid OS i Los Angeles 1984. Bilderna skickades digitalt – det var oerhört. Inte första gången de leder utvecklingen.

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Det där är intressant. Om det nu är så att Aftonbladet har varit teknikledande har företaget också kunnat omsätta det i en ledande position på marknaden. Därmed är Aftonbladet ett exempel på fenomen som Apple, Nokia, men kanske inte Ericsson, i vart fall inte Sony Ericsson.

  Varför kan vissa organisationer kaptialisera på ett teknikförsprång medan andra inte kan det?

  – r

 3. Profilbild för Mai Tai
  Mai Tai

  Erik Penser var dock företaget som reggade (tror jag) en företagshemsida först av alla i Sverige. A-bladet strax efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *