För två veckor sedan intervjuade jag Camilla Läckberg för Dagens Story. Hon berättade att hon fick en kick av att kliva in i berättelsens karaktärer och skriva inifrån deras hjärnor. Det är intressant att kliva in i andras tankevärldar.

 

Ibland undrar jag vad Svenska Dagbladets chefredaktör Lena K Samuelsson tänker på.

 

Jag ser framför mig hur hon sitter hemma i lägenheten i Hammarbyhamnen och plockar med pärmarna där hon sätter in mejlen hon skriver ut. Hon tänker att nästa gång ska hon inte ställa pärmarna i grovsopen. Det går inte att lita på någon nu för tiden. Inte ens sophämtarna.

 

Hon tänkerpå den lyckade semestern på Rivieran med Aftonbladets moderedaktör Sofi Fahrman och hennes sambo, Metros chefredaktör Per Gunne. Med var också Lena Ks sambo Niklas Silow och hans bror Andreas. Trevligt, trevligt.

 

Hon släpper tanken på den turkosa sommaren. Ansiktet skuggas av höstmoln.

 

* Hon står inför sin kanske viktigaste rekrytering. Ersättaren till kulturchefen Carl Otto Werkelid kulturchef. Det handlar om en prestigepost inom ett område som inte är Lena Ks hemmaplan. Vem hon än värvar kommer beslutet att vara omdiskuterat. Väljer hon en traditionalist får hon inte den förnyelse hon brukar sträva efter. Väljer hon en vildhjärna rör hon upp kärnläsarna som snart bara har kulturen och ledarsidan kvar som borgerliga bastioner.  Hon har en namnlista, på den bör stå två namn: Ann Axelsson, projektledaren som dragit fram det mesta som här hänt SvD och bör kunna få en belöning i form av ett chefsjobb och Martin Vårdstedt, redaktör på Kobra och tidigare chefredaktör på Resumé  

 

* Hon kanske funderar på hur SvD ska ta över som agendassättare på söndagsmorgnarna nu när Dagens Nyheters Niklas Ekdal slutar och lämnar söndagsläsningens heligaste plats öppen.  

 

* Och varför kommer aldrig SvD.se i fatt DN.se på nätet trots massiva köp av Google-tjänster som ska ge trafik till det redaktionella innehållet.

 

Men så lyser solen åter på Lena K. Framför sig ser hon det planerade bröllopet i Wien med Niklas Silow utspela sig den 3 oktober. Oj, vad tiden går.


Kommentarer

Ett svar till ”I huvudet på Lena K”

 1. Kultur är inte vilken genre som helst på SvD.
  Där förutsätts kulturchefen kunna definiera själva ämnet om man säger.
  Men bör också begripa läsvärdet av kvalificerade debatter genom kontakter bortom den trängsta stockholmska medievärlden.
  Håller på Åsa Linderborg på Aftonbladet. Henne behöver Svenskan.
  Abslut orädd och disputerad dessutom.
  Och rapp i käften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *