På lunchen Riche förra onsdagen, så jag Ladbrokes förra vd Douglas Roos i nya fjädrar. Mannen hade militärjacka, vackert bakåtkammat mörkt OCH torrt hår och en svår världsförbättrarblick.

 

Han såg sällsamt bekant ut. Jag tänkte Che Guevara. Sedan förstod jag vem såg. Det var Bono. Mediebono.

Ja, det är klart. Douglas Roos, tidigare vd för Ladbrokes, ska tillsammans med Patrik Sandberg, tidigare vd för Starcom, starta Nyheter24. En sajt som ska utmana kvällspressens monstersajter. Douglas blir därmed en revoltör. Han ska förändra den svenska medievärlden. Han har visionen aristokratin på gammelmedia har för grumliga ögon för att se. Då ska man se ut som Bono.

 

Douglas gick ett varv runt i lokalerna på Riche med handen framsträckt i ett kontinuerligt low five. TUs chef Anna Serner bokade på stående fot in Douglas som talare på ett seminarium. Det var Jesus anno Stureplan 2008, ja alltså Mediebono.

 

Det är något magiskt med att äga och jobba med medier. Du blir gud, du blir fri utan att behöva vara rik, inte ens framgångsrik. Du blir bjuden på gratisdrinkar och får komma till ställen dit andra inte får komma. Samtidigt blir du exkluderad från de allra finaste sammanhang där militärjackor blir fula ankungar bland smokingarna.

 

Saker som får begåvade och affärssmarta Anna Bråkenhielm att starta tidningen Passion for Business som kommer att kosta henne både pengar och anseende.

 

Saker som får folk med pengar, som Realtids Jonas Wiwen-Nilsson, att elda upp sin och andras förmögenheter.

 

Mitt bordsällskap på Riche gjorde en snabb och möjligen begåvad analys av Douglas Roos som Mediebono.

 

– En typisk 40-årskris.

 

Kanske så. Många tycker mycket om Nyheter24 som inte startar förrän på måndag. Många dömer ut försöket helt. Det vi vet är att Nyheter24 ska prestera i första hand tabloid kändisjournalistik med mycket bilder och vidöppna annonserbjudanden för annonsörerna. Målet är att nå 50.000 – 100.000 unika besökare per vecka, lika många som Veckans Affärer, för årsskiftet. En svensk Perez Hilton. Låter inte så spännande, men vänta:

 

* Ingen annan svensk medieaktör har tagit just den positionen på nätet.

* Nyheter24 kommer att ha annonsmöjligheter kvällspressajterna inte har.

* Nyheter24 kan bli magneten för den unga skvallerpubliken som aldrig komer att hitta till Hänt och Se & Hör.

 

Å andra sidan

 

* Om Nyheter24 skulle lyckas, är det en smal sak för Aftonbladet och Expressen att kopiera upplägget.

* Nyheter24 bygger till vis del sin affärsidé på att det saknas breda medier på internet. Inget kan vara mer fel. Finns det gott om något på internet är det räckvidd och ledig annonsplats.

* Det aptråkiga namnet Nyheter24 blir svårt att bygga ett spännande, avvikande varumärke kring.

* Hur många medieprojekt som ägarna har snackat om i månader före start, har blivit framgångsrika?

 

På måndag vet vi mer om förutsättningarna för Nyheter24.

Kanske har Mediebono ett magiskt affärstrick i ärmen på arméjackan. Kanske går hans tidigare arbetsgivare Ladbrokes in som storsponsor. Annars har Douglas och Patrik snart eldat upp de 12 miljoner kronor de har fått från riskkapitalisterna Rite Ventures.


Kommentarer

Ett svar till ”Mediejesus på Riche”

  1. […] jag tidigare såg Douglas Roos som en världsförbättrande Mediejesus i Bonokläder ter han sig nu mer som Carola Häggkvist parhäst Andreas Johnson. Andra chansen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *